top of page
טיפול בחרדות
חרדה היא מצב נפוץ בו אדם חש פחד ואי שקט נפשי ופיזי בשל איום עתידי כלשהו, אמיתי או מדומיין. כולנו יכולים מעת לעת לחוות התקף חרדה, בעיקר בתקופות של מתח ולחץ כמו היום.
תסמיניו של התקף החרדה יכולים להיות עוצמתיים ואינטנסיביים, תוך דקות ספורות מגיעים לשיאם, באופן בלתי צפוי ובדרך כלל ברגעים הכי פחות מתאימים: הדופק מואץ, זיעה מרובה, נחווה דחף להקיא או נרגיש שעומדים להתעלף. יש כאלה החשים צמרמורות, סחרחורת, תחושת ניתוק, מתקשים לנשום או שמרגישים על סף התקף לב. ברוב המקרים, כשגורם הלחץ חולף, ההתקף מתפוגג והחיים שבים למסלולם.
ישנם מקרים שבהם מי שחווה התקף חרדה יפתח פחד מפני התקף נוסף. הפחד הזה עלול להמשיך ללוות אותו, לרחף ולהביא את האדם להימנעות ממקומות ציבוריים, מסיטואציות חברתיות או מפעולות שמזכירות את האירועים שקדמו להתקף החרדה. במקרים אלו יחווה האדם תחושת דריכות קבועה, "פחד מהפחד", אשר יובילו בהמשך להימנעות ממצבים שעלולים לעורר מחדש את ההתקף ואף לפגיעה בתפקוד היומיומי.
כאשר חרדה נחווית בעוצמה גדולה הפוגעת ביכולת לתפקד או כאשר היא מתעוררת בלי סיבה ברורה, היא יכולה להפוך להפרעת חרדה. ישנם סוגים שונים של חרדות, חלקן כלליות וחלקן ספציפיות. לכולן יש ביטוי דומה – חווית פחד שאינה תואמת את הסיכון הממשי ועוררות גופנית בהתאם.
מערכת העצבים הסימפתטית נכנסת לפעולה והיא מפעילה בגופנו מנגנון הישרדותי שנועד להכין אותנו גופנית להתמודדות עם איומים. יש כאלה שמגיבים בתסמינים של עוררות גופנית במצבים חברתיים (חרדה חברתית), יש אנשים הסובלים מהפרעת חרדה כללית (דאגנות, חרדה קיומית) וכן מגוון רחב של פוביות ספציפיות (חרדת נהיגה, טיסה, מעליות, כלבים ונחשים) הקשורות לאובייקט או למצב ספציפי.
כאשר אנו חווים התקפי חרדה מתמשכים, חוזרים ונשנים, שמשבשים את איכות החיים, רצוי מאד לפנות לטיפול.
טיפול בחרדות על פי עקרונות ה- CBT, יכול לסייע בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה שליליים והתנהגויות לא אדפטיביות אשר תורמים להתקפי החרדה. הטיפול מתמקד בתרגול לניהול וויסות תסמיני החרדה, באמצעות טכניקות מגוונות להרפיה, במקביל לעבודה התנהגותית שבה מתרגלים חשיפה לפעולות מהן האדם חרד ונמנע, באופן מדורג.
bottom of page